Вівторок, 17 березня 2015 09:35

Спеції для здоров'я. Базилік і лавровий лист

Спеції для здоров'я. Базилік і лавровий лист

Висушені листочки або квіти базиліку мають гіркуватий смак з солодкуватим присмаком. Дуже люблять базилік в італійській кухні, оскільки він чудово поєднується з помідорами, яйцями, салатами і соусами для макаронів.

Можливо, завдяки любові до цієї приправи в Італії рідше хворіють на ангіну. Базилік просто панацея від простудних захворювань - знижує температуру, зменшує нежить, має протизапальну дію і тонізує. З ним навіть можна полоскати горло.

Як не дивно, європейці дізналися про базилік тільки в 16 столітті, до цього спеція була відома тільки в Південній Азії. Зате, як слід познайомившись з базиліком, всією душею його полюбили, і зараз не тільки італійська, але і вся кухня Західної Європи не обходиться без цієї ароматної рослини.

Лаврушка, яку ще наші бабусі додавали в супи, насправді носить горду назву - лавр благородний. При найближчому розгляді виявляється, що це не просто пафос - рослина приносить колосальну користь, хоча і легкодоступна і не відноситься до новомодних спецій.

А головне, в сушеному вигляді лавр зберігає всі свої корисні властивості. Він багатий фітонцидами, що вбивають бактерії, містить безліч необхідних нам мікроелементів, дубильні речовини, здатний виводити з організму шлаки, підвищувати імунітет.

Лавровий лист - справжній природний лікар. Він володіє в’яжучою і сечогінною дією, покращує травлення, зміцнює імунітет. Ця приправа сприяє підвищенню тонусу і зменшенню стомлюваності. При стоматиті можна пожувати лавровий лист - допоможе, обіцяють медики. У невеликих кількостях також сприяє нормалізації серцевої діяльності.

А вирощують це чудодійну рослину в основному на узбережжі Середземномор'я, де світить сонце і здорове солоне вологе повітря.

Яндекс.Метрика